Köra egen bil

Att ta sig med bil från Göteborg till Amsterdam skulle ta drygt 10-12 timmar, då avståndet är omkring 1 100 kilometer. Från Stockholm är avståndet cirka 1 500 kilometer, vilket skulle innebära en bilresa på omkring 15-16 timmar och från Malmö skulle det ta cirka 9-10 timmar med ett avstånd på drygt 800 kilometer.

Åka tåg eller buss

Det finns flera internationella tåglinjer som går till Amsterdam. I Tyskland är det bland annat Deutsche Bahn, i Frankrike är det SNCF och i Belgien är det SNCB/NMBS som står för turerna. Önskar du resa från Sverige är det bland annat Go Euro och SJ som kör till Amsterdam och Nederländerna. Från Malmö tar det omkring 12,5 timmar med tåg, från Göteborg cirka 20 timmar och från Stockholm närmare 24 timmar.

Det går också fint att ta buss. Från Malmö får du räkna med en resa på omkring 15-17 timmar, från Göteborg tar det cirka 18,5 timmar och från Stockholm tar det drygt ett dygn (cirka 23-25 timmar).

Ta flyget

Självklart går det även att ta flyget till Amsterdam, både från större och mindre flygplatser. Från Stockholm, Göteborg och Malmö tar det omkring 1,5 – 2 timmar att flyga till Schiphol flygplats, som ligger endast 2 kilometer utanför Amsterdam. Du kan åka i princip när som helst från tidig morgon till sena kvällen, och flera större flygbolag erbjuder dessutom direktflyg och på flygplatsen, som är en av Europas största och mest moderna, finns det ett stort köpcentrum där du kan passa på att köpa presenter, kläder, mat, godis med mera.

Det finns två flygplatser till relativt nära Amsterdam; den ena är Welschap som ligger cirka 100 kilometer utanför Amsterdam, den andra är Rotterdam som ligger cirka 65 kilometer därifrån. Något som kan vara värt att kolla upp är om det går att välja ett flygbolag som använder biobränsle, vilket är en del en den nya stora miljösatsningen inom flyget.

Bland de större flygbolagen är BRA en föregångare då man som första flygbolag i Sverige erbjuder biobränsle som tillval när du ska flyga. Tillvalet är bland annat möjligt på flyg Stockholm, Ronneby och är till för att ge dig som resenär en möjlighet att påverka när, var och hur du reser.

Ta dig till centrala Amsterdam

Landar du på Schiphol, vilket de flesta gör, är en så kallad ”shuttle bus” (flygbuss) eller tåg det smidigaste sättet att ta sig in till centrala staden med. Från flygplatsen tar du dig till Amsterdams centralstation med tåg på cirka 15-20 minuter. Skulle du föredra att åka ”vanlig buss” eller flygbuss går det alldeles utmärkt; lokaltrafikens bussar tar cirka 30 minuter och flygbussen, som går var 10:e minut, tar cirka en timme då den har något fler stopp på vägen.

Från andra delar i Europa

Från de större städerna i Europa är det många flygbolag som erbjuder direktflyg till Amsterdam. Du kan flyga direkt från exempelvis London, Paris och Milano med bland andra EasyJet, British Airways, Iberia, KLM, SWISS och/eller Air France.