Nederländernas huvudstad har under de senaste åren blivit en populär stad för både singlar och familjer att flytta till. Många internationella företag har öppnat nya kontor i Amsterdam och detta har gjort att människor från hela världen kan bosätta sig i staden, utan språkbarriärerna som tidigare brukade hindra en flytt.

Teknologins mecka

Ofta är det de många jobb inom teknologi som finns i Amsterdam som lockar expats. Många start-ups skaffar kontor i staden, och eftersom det är en väldigt internationell bransch där engelska ofta är språket som alla i företaget talar, så är det relativt lätt för icke-holländare att skaffa sig ett jobb inom detta område.

Hitta boende

Eftersom Amsterdam ännu inte är lika populärt att flytta till som vissa andra storstäder i Europa, som exempelvis London eller Berlin, är det relativt lätt och billigt att hitta någonstans att bo. Till sin hjälp så kan man använda sig av mowido.se eller liknande hemsidor. Smidigast är att hyra en lägenhet ifall man vet om att man ska stanna ett kortare tag, ett par år eller liknande. För de som vet om att de ska stanna i många år framöver kan det vara fördelaktigt att köpa ett boende. Precis som i andra storstäder så är det bra att skaffa temporärt boende först så att man i lugn och ro kan gå på visningar. För de som flyttar ensamma och vill ha ett mycket billigt boende så finns det även många rum i olika kollektiv tillgängliga.

Visum och Residence Permit

För de som bor inom Europa så behövs inget visum för att flytta till Amsterdam. För ickeeuropeer behövs dock ett turistvisum för vistelser under 3 månader och ett Work Permit för att kunna jobba, samt ett Resident Permit för att få bosätta sig i Amsterdam i mer än tre månader. Alla som ska jobba i Amsterdam behöver ansöka om ett BSN-nummer. BSN är ungefär som ett personnummer som används för att bland annat öppna ett bankkonto.

Lyckliga Nederländerna

Nederländerna rankas ständigt på topp tio-listan på de lyckligaste länderna enligt undersökningar av FN. Människor är alltså generellt sett ganska glada i Amsterdam och levnadsstandarden i staden tycker många är väldigt hög. Skatterna är bland de högsta i Europa, men lönerna är balanserande höga och hälsovården, skolor och äldreomsorg är alla i framkant och billigt. Amsterdam är även en mycket barnvänlig stad med sina barnvagnsvänliga gator och mindre trafik än andra städer, så att flytta med familjen är inget större problem.