Amsterdam är Nederländernas huvudstad och även den största staden i landet. I denna ikoniska stad bor över 800 000 invånare och flera tusentals turister strömmar hit varje år för att ta del av stadens puls och utbud. För många är Amsterdam synonymt med kultur och konst, bland annat ligger Rembrandtmuseet och van Gogh-museet i stadens kärna. Det finns dock lika många som kopplar ihop den stora staden med kontroverser som prostitution och droger. Amsterdam räknas som en av världens mest liberala städer och erbjuder bland annat kvarter där du kan köpa sex (Red-light district) och så kallade coffee shops, caféer där du kan köpa cannabis.

lifeinamsterdam2.se

Många brott i Amsterdam

Med många coffee shops och liberal syn på droger är det intressant att fråga sig om kriminaliteten i världens mest liberala stad också är mycket hög. Siffror visar att Amsterdam är den nederländska staden med mest kriminalitet, strax före Maastricht och Rotterdam. Dem flesta brotten är riktade mot det stora antalet turister som besöker staden, så om du funderar på att använda dig av en flyttfirma Göteborg är det lika bra att du stannar då brott mot invånare inte är lika hög. De vanligaste brotten är rån och att bli utsatt för ficktjuvar, men även överfall ligger högt på listan. I 2012 blev Amsterdam rankad som nummer fyra bland huvudstäder i Europa som hade de högsta antalet mord per capita. Endast Vilnius i Litauen, Talinn i Estonia och Luxenburg kom före den nederländska huvudstaden. Allt som allt hamnade Nederländerna på elfte plats över antal mord bland alla länder i Europa.

Fortfarande populärt

Mycket av anledningen bakom det höga antalet mord kopplas till de krig som pågått mellan yrkeskriminella gäng. Trots det rankas fortfarande Amsterdam till den mest åtråvärda staden att bo i Nederländerna och det fortsätter att komma ett stort antal turister och resenärer varenda år. Många av dem stannar på grund av goda arbetsmöjligheter och bra universitet. Andra anledningar till stadens popularitet, trots sin höga kriminalitet, är även det kulturutbud som finns tillgängligt samt dess många kulinariska upplevelser. Det finns även en mycket romantiserad bild av Amsterdam och staden lyckas på många sätt leva upp till sin myt. De vackra kanalerna som går igenom staden och ett stort antal smågator bidrar till stadens charm. Amsterdam har även den största ””gamla stan”” av alla europeiska städer och du kan lätt ta dig fram genom att använda dig av en av stadens många cyklar. Man uppskattar att det finns över 700 000 cyklar i Amsterdam.