Om man planerar att flytta till Amsterdam inte för att studera, utan för att söka jobb, skulle nog många säga att man gör ett klokt val. I Nederländerna hittar man nämligen en av de starkaste ekonomierna i Europa just nu, vilket gör att det också finns en stor och stabil arbetsmarknad i landet. Dessutom leder den goda ekonomin till att lönerna är relativt höga jämfört med resten av Europa, och att standarden på arbetsplatserna även den är god. Nederländerna och Amsterdam är hem till många internationella företag, vilket gör att Amsterdam och andra stora nederländska städer som Rotterdam är multikulturella, med arbetskraft som sökt sig dit från hela världen. Bland de svenska företag som finns representerade i Nederländerna hittar man bland annat H&M, ABB, Vattenfall, Ericsson, Handelsbanken och Tetra Pak. Nästan oavsett vilken bransch man befinner sig i finns det med andra ord möjlighet att arbeta på ett svenskt företag i Nederländerna.

Även om Nederländerna inte hade varit så multikulturellt, hade man inte behövt oroa sig för att känna sig utstött, eller inte kunna kommunicera med den inhemska befolkningen. I alla fall den yngre delen av befolkningen i Nederländerna talar nämligen god engelska, och det nederländska samhället beskrivs ofta som öppet. När det gäller att söka jobb går det till exempel i många fall att göra det på engelska även hos nederländska företag – även om chanserna att bli anställd självklart ökar om du talar holländska.1280px-Metro_Amsterdam_M5_Kraaiennest

Eftersom Nederländerna ingår i Schengensamarbetet, är det som EU-medborgare från Sverige lätt att börja söka jobb där, eftersom du har rätt att både uppehålla dig i landet och söka tjänster på den nederländska arbetsmarknaden, utan något särskilt tillstånd. Däremot måste du kontakta de nederländska immigrationsmyndigheterna, med ett särskilt personbevis på engelska från Sveriges skatteverk, för att du ska kunna ingå i det nederländska välfärdssystemet och skattesystemet, och teckna ett nederländskt bankkonto, något som naturligtvis är nödvändigt och önskvärt om man ska bo och arbeta där en längre tid.

Efter att du har lyckats få en position på ett företag i Amsterdam och registrerat dig hos alla myndigheter och hittat en bostad, kvarstår dock problemet med att möblera ditt nya hem. Ett enkelt sätt att göra det kan vara att beställa möbler online, så att de kommer till dig. Det kan du till exempel göra på Furniturebox.se.