Amsterdam är en stad med en uppsjö av trevliga besöksmål. Hit kommer årligen miljoner turister för att njuta av någon av stadens alla attraktioner. Något som är närmast unikt för Amsterdam är att staden har något för alla smaker. Om du är sugen på att festa hårt i en helg finns ett av världens bästa nattliv i staden – och om du känner för en lugn resa bland tulpaner och kanaler går det lika lätt att hitta det. Om du däremot har bott i staden en längre tid kanske du hellre undviker de största turistfällorna och hittar dina egna smultronställen istället. Där får du se det verkliga Amsterdam och chansen är större till en autentisk upplevelse av landet.

Många turister väljer att börja sin vistelse i Old Centre – Amsterdams äldsta del – och det är en bra utgångspunkt eftersom det ligger mitt i staden nära alla andra delar. Där hittar du många av stadens ”måsten”. Om du efter en tid i Amsterdam känner att du har sett det mesta och vill testa på något nytt är det bara en kort promenad till området Plantage. Det är ett område från 1800-talet med en hel del grönområden som håller för många besök. Dessutom finns det här en hel del intressanta museum som är värda att återkomma till gång på gång. Även ett populärt zoo ligger beläget i området.

Bikes on the bridge in Amsterdam Netherlands

Lite längre söderut hittar du Amsterdams sydligaste stadsdelar. Även om det ligger en bit från den absoluta mittpunkten av Amsterdam är det inte mer än gångavstånd hit. Om du känner för en klassisk Amsterdam-aktivitet och vill hyra cyklar går det ännu snabbare att ta sig hit. Här hittar du sådant som går att utforska under en längre tid. Mysiga barer och caféer trängs med vackra parker. Om du letar efter boende är södra Amsterdam ett hett tips eftersom det normalt ligger i en lägre prisklass än andra områden av staden.

Om du vill återvända till Amsterdams centrum är Grachtengordel ett vanligt besöksmål. Där hittar du berömda museum och monument över kända Amsterdam-bor. Att hitta boende i Grachtengordel är dock inte lätt. Om du planerar att hitta en lägenhet kan det vara bättre att leta i utkanterna av staden. Då kan du också lägga en större del av din budget på inredning som vitvaror eller billiga badkar.