På många sätt är Nederländerna likt Sverige i hur det är uppbyggt, men det finns också väsentliga skillnader. Det gäller framför allt huvudstaden Amsterdam som i många avseenden är ett eget land i landet. Här har så många människor samlats genom åren att det har skapats en unik kultur i staden och det kan vara förvirrande till en början när du har flyttat dit. Så länge du har ögon och öron öppna kommer du dock snart in i det och genom att läsa på lite extra innan du tar steget söderut har du bra förutsättningar att klara vardagen i Amsterdam.

Ett vanligt dilemma för svenskar som vill flytta utomlands är visum och arbetstillstånd. I exempelvis USA är det hårda krav på att ha rätt papper för att du ska få stanna en längre tid. Sådana bekymmer slipper du när du flyttar till Amsterdam eftersom Nederländerna – precis som Sverige – är en del av den europeiska unionen. Det gör att du har rätt att åka dit och studera eller söka jobb utan att behöva ansöka om visum. Faktum är att du inte ens behöver ta med dig passet eftersom Nederländerna också är med i Schengensamarbetet och därmed räcker det med ett ID-kort på flygplatsen. Det rekommenderas ändå att plocka ned passet eftersom det kan komma väl till pass i kontakt med myndigheter.

Night city view of Amsterdam canal with dutch houses

Om du flyttar till Amsterdam för studier har du också rätt till stora rabatter när det kommer till studieavgifter. Riktigt så billigt som i Sverige blir det inte – där stora delar av högskolesystemet är avgiftsfritt – men om du studerar på ett offentligt universitet har du som EU-medborgare ändå rätt till betydligt lägre avgifter än den som kommer från andra världsdelar. Det gör att du slipper ta enorma studielån och du har råd att lägga en del av din inkomst på att göra det mesta av din vistelse i Amsterdam.

Du som söker arbete i Amsterdam och talar svenska har goda möjligheter att få jobb på något internationellt företag med säte i staden. Tack vare sin status som europeisk metropol med ett centralt geografiskt läge finns det många företag som söker svensktalande medarbetare inom branscher som exempelvis kundsupport.