I Amsterdam, Nederländernas huvudstad finns det mycket att se, intressant arkitektur, många och bra butiker och god mat! De senaste åren har olika restaurangformer runt om i världen trätt fram. I Amsterdam finns det många restauranger att välja mellan. Restaurangen Instock som öppnades förra året serverar mat som är överskott från livsmedelsbutiker. Målet med denna nya restaurangform är att ta till vara på mat som i annat fall kastas bort. Detta nya projekt är väldigt intressant och har många positiva effekter bland annat på miljön och ekonomin och bör fungera som förebild.

Positivt intryck av Instock

Nu för tiden är människor mer kräsna och krävande när det kommer till mat. Under åren har värderingar och synsätt på mat förändrats. Till exempel är folk mycket mer miljömedvetna och miljöanpassar sina matval. Ändå slänger vi mat för flera miljarder kronor varje år. Instock gör mat på livsmedelsbutikers överskott. Det betyder att man tar till vara maten istället för att slänga den. Kunder besöker restaurangen för att de gillar konceptet och för att det är väldigt gott. Självklart besöker många restaurangen utan att känna till vart maten kommer ifrån och blir väldigt överraskade på ett positivt sätt när de får reda på det!

Liknande koncept i Åbo

I Åbo planerar man att öppna en liknande restaurang som Instock i Amsterdam. En förening har startats för planeringen av öppnandet av restaurangen. Man har även startat en restaurang med samma koncept i Finland, det vill säga med fokus på att ta till vara på överskottsmaten. Detta koncept är väldigt smart på grund av att det är miljövänligt och ekonomiskt. Med tanke på hur mycket mat som slängs varje år, så skulle många restauranger kunna öppna och servera enbart överskottsmat. Denna nya restaurangform bär med sig endast positiva effekter och borde finnas i alla länder där produktionen och konsumtionen gällande mat är stor .