Alla som någonsin åkt till Holland har med största sannolikhet kikat ut genom sitt flygplansfönster för att få chansen att se stora, vackra fält i klara färger. Det är naturligtvis tulpaner som växer där. Tulpaner är en av de allra vanligaste blommorna i Holland, och även i Amsterdam. Den här växten orsakade till och med en finansbubbla under 1600-talet på grund av att det var så många som ville köpa och sälja växten. Idag odlas tulpanen fortfarande i stora mängder, och visst ligger det pengar bakom ännu idag. Det som är annorlunda är att priserna inte är lika upptrissade. Växten har också spridit sig och blivit populär hemma i Sverige. Blomman hör till familjen liljeväxter och kommer ursprungligen från Asien och Afrika. Totalt finns det runt 100 vilda arter av blomman, men också många hybrider som tagits fram genom åren. De platser där flest arter växer vilt är Kazakstan och Pamir.

Njut av de fantastiska växterna

När man är i Amsterdam finns det många olika sätt att njuta av de här vackra blommorna. Framåt våren märks det att säsongen börjar, då kan man stöta på tulpaner i gatubilden. Det är också möjligt att åka på utflykter till något av de stora tulpanfälten. Från Amsterdam går det turer bland annat till parken Keukenhof. Parken är fylld med tulpaner i olika färger, och som deltagare på turen får man tre timmars egen tid att promenera runt i parken. De här turerna är säsongsbundna och görs under våren. Ett besök i parken kommer vara lugnande, inspirerande och ge dina ögon en oförglömlig upplevelse. Eftersom turen är ganska lång får man räkna med att vara trött när man kommer hem. Då kan man sjunka ner i soffan och se filmen Tulpanfeber som avslutning på dagen. Tulpanfälten och parker där blomman finns är inte bara populärt för turister i Amsterdam. Även lokalbefolkningen deltar flitigt på dylika turer och gör själva besök till olika odlingar. På det sättet har tulpanen nästan fått en ikonisk status i Amsterdam. Det fungerar som tecken på att våren och sommaren är på väg.

Tulpanens historia i Amsterdam

För att förstå varför tulpanen är så populär i Amsterdam behöver man titta på historien. Redan på 1500-talet kom blomman till Europa, då var det främst botaniker som var intresserade av växten. Men under 1600-talet började den odlas flitigare i Holland. Det var i samband med det som blomsterhandlare märkte att människor var villiga att betala mer för lökar som de hållit på ett tag. Något annat de gjorde var att sälja tulpanlökar i mindre mängder så att också mindre välbärgade personer hade råd med dem. Det här gjorde att marknaden snabbt växte sig enorm. Att tulpanerna växer i så stor mängd just i Holland har att göra med att klimatet är ypperligt för blommorna. Det går naturligtvis att odla den på andra ställen också, men då behöver man hjälpa den få rätt miljö. Har man ett växthus i Sverige kan man till exempel lättare kontrollera värme och fuktighet i luften, vilket gör det möjligt att odla tulpaner även här.