Amsterdam är en av Europas vackraste städer och en populär plats för människor att bo på. Många har en dröm att en gång få bosätta sig i Nederländernas huvudstad – oavsett om det är för en längre tid eller bara något år. Att det finns många fina hus i staden råder det ingen tvekan om, men för den som planerar att flytta dit finns det ett problem: du är inte ensam om att vilja bosätta dig där. Det har lett till att Amsterdam är en av de mest tätbefolkade städerna i Europa och det kan vara svårt att få ett boende som passar just dig. Med lite research går det lättare att få ditt drömboende.

Det första du bör göra när du planerar din flytt till Amsterdam är att sänka dina förväntningar på storlek. I Sverige är vi bortskämda med att kunna bre ut på större ytor – åtminstone utanför de större städerna – men holländarna har notoriskt små bostadsytor eftersom landet är så tätbefolkat. Det gäller i ännu större utsträckning i huvudstaden Amsterdam som är den mest populära platsen att bo på. Du kan därför inte räkna med att få en central trea såvida du inte är beredd att betala astronomiska summor för den.

Touring boat on a canal, Netherlands

Ett sätt att kunna bo centralt men ändå inte spräcka banken är att dela lägenhet med andra. I Amsterdam finns det många andra som också söker bostad och om ni är beredda att gå ihop kan det vara enklare att hitta en bra lägenhet. I Amsterdam är lägenheterna normalt i bra skick, men det finns också oärliga hyresvärdar som försöker dra nytta av naiva turister. Om ni är fler kan ni stötta varandra i att ställa högre krav på sådant som ni har rätt till för att undvika en undermålig bostadsplats.

Ett annat sätt att få ned priset samtidigt som det öppnar upp en ny bostadsmarknad åt er är att söka sig utanför de allra mest centrala delarna av Amsterdam. Genom att leta efter boende i utkanterna av staden går det ofta att undvika de allra dyraste lägenheterna. Dessutom är Amsterdam en stad som vibrerar även en bit från stadskärnan, vilket gör att ni inte behöver oroa er för att missa upplevelsen av staden.