Har du fått ett nytt jobb eller ska börja studera i Nederländernas huvudstad Amsterdam? Eller har du kanske någon annan anledning att flytta dit? Oavsett anledning kan det vara skönt att börja ordna med praktiska saker redan i Sverige. Du kan till exempel börja söka lägenhet via internet redan innan du befinner dig på plats för att slippa bo allt för länge på hotell eller vandrarhem. Bostadsmarknaden i Amsterdam kan vara tuff och ju mer framförhållning du har desto bättre. Då får du också mer tid att anpassa dig till de holländska sederna och kulturen.

Leta på holländska bostadssajter

Den holländska motsvarigheten till Hemnet heter Funda.nl och här kan du söka både på hyresrätter och köplägenheter. Du kan sortera vad som finns ledigt efter hela Amsterdam eller enbart ett specifikt område. Hittar du något som är intressant har du möjlighet att kontakta mäklaren direkt via hemsidan. Tänk dock på att du aldrig bör betala en deposit på en lägenhet eller en bostad som du inte har sett live. Däremot kan du börja knyta kontakter och anmäla ditt intresse. Tänk också på att ordna med din lägenhet i Sverige. Om du hyr en bostad måste den sägas upp till hyresvärden. Vid ett sånt läge kan det vara läge att ta hjälp av ett företag som qleano.se/ som hjälper dig med flyttstädning av lägenheten.

Knyt kontakter på Facebook

Innan du flyttar ned kan du också kika runt på sociala medier och gå med i grupper som ”svenskar i Amsterdam” eller ”svenskar i Nederländerna” Här brukar svenskar och eventuellt andra skandinaver posta om de söker eller hyr ut sin lägenhet. Det är också ett bra sätt att få kontakt med andra svenskar som bor i staden. Dessutom kan du även ställa andra frågor relaterade till boende, till exempel vilket elbolag som är bäst eller vilka områden folk rekommenderar att bo i.