Om du planerar att bo i Nederländerna och Amsterdam under en längre tid kan det löna sig att köpa sin egna bostad. Du äger ditt egna hem, har kontroll över all renovering och det är även en smart investering för framtiden. Men det finns vissa saker som du bör ha i åtanke.

Precis som en hyresförening kan ta hjälp av en ekonomisk förvaltning vid uthyrning kan du som köpare vända dig till en mäklare. Som privatperson har du kanske inte tiden att leta upp lediga hus eller kunskapen att sköta förhandlingar och budgivning på ett bra sätt. Det är här en mäklare kommer in i bilden. Ta gärna kontakt med flera olika mäklarkontor innan du bestämmer dig för en enskild.

Förutom det faktum att du måste betala en stor summa för själva bostaden tillkommer det även andra kostnader vid bostadsaffärer i Nederländerna. För det första måste du kunna lägga en kontantinsats (Bankgarantie waarborgsom på nederländska) innan köpet. Vid överlåtelse av kontraktet betalar du också en summa på upp 600 euro. Detta kallas för De leveringsakte. Om du använder dig av en mäklarfirma kommer de att ta 1-2 % av försäljningspriset. När du räknar på den totala kostnaden måste du alltså vara uppmärksam på alla dessa extra utgifter som tillkommer.